Online Prevenció

SZERTELENHELP.HU

Új, online prevenciós szolgáltatásunk megszületésének nemzetközi vonatkozása van. Egy, az Európai Bizottság (DG JLS) által megjelentetett Drug Prevention és Information pályázat előkészítésekor találkozott a szervezetünk az Angliában működő www.talktofrank honlapjával, amely egyszerre lát el elsődleges és másodlagos prevenciós feladatokat.

A jelenlegi projekt beadásával egyidőben a szervezet keresi a lehetőségét annak, hogy az angliai szervezettel személyes szakmai tapasztalatcserén vehessen részt abból a célból, hogy a későbbiekben ez a program tovább tudjon fejlődni nemzetközi tapasztalatok beemelésével. Mivel Magyarországon még ehhez hasonló kezdeményezés nem működik, így az adott honlap alapötletével, de a hazai körülményekhez, igényekhez és a Nemzeti Drogstratégiához alakítva egy olyan újszerű Internet alapú prevenciós/felvilágosító projekt indult el, amely hazánkban egyedülálló. A honlap információs blokkját tekintve egy korábbi projekt (Hajdú-Bihar Megyei Drog Adattár 2004 Csodakút Egyesület) eredményeinek felhasználásával történik. A korábbi kiadványon a Szertelen Egyesület jelenlegi tagjai dolgoztak és egy jól hasznosítható, közérthető és ma is aktuális anyag került összeállításra a drogok fajtáiról (marihuána, LSD, kokain, heroin, amphetaminok, gombák, gyógyszerek). Ez felhasználásra kerül a www.szertelepnhelp.hu oldalon.

A projekt keretein belül 7 kisfilm készül el prevenciós és figyelemfelhívó jelleggel, ezekhez szinapszis és forgatókönyv készült el, önkéntesek, fiatal szakemberek és gyógyult szenvedélybetegek bevonásával. A projekt előkészítésekor az együttműködő szervezetekkel (Kortársak az Egészséges Fiatalokért Egyesület, Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat Szenvedélybetegek Nappali Intézménye és Közösségi Ellátás, Nagyszénási Rehabilitációs Intézet) előkészítő tárgyalásokat folytatott, így mindhárom szervezet kész a projektben való együttműködésre.

A Nemzeti Stratégia egyik alappillére a prevenció, a projekt során elkészülő honlap pedig egy olyan újszerű prevenciós felületet kíván létrehozni, amely megfelel a XXI. Század kívánalmainak és ott szólítja meg a fiatalokat ahol a legtöbb időt töltik el-az interneten. A honlapot mindenki elérheti, és a honlapunk megtekintésével hiteles friss információkhoz juthat a drogokkal kapcsolatban. A program több szinten is illeszkedik a szervezetünk céljaihoz: egyrészt innovatív módon, közvetlenül ott érjük el a kábítószer-fogyasztó és kábítószer-fogyasztás szempontjából veszélyeztetett fiatal korosztályt, ahol leginkább fellelhetőek: a virtuális térben, a web 2.0 közösségi felületein. Másrészt fiatalokat önkéntesként vonunk be, így az európai uniós értékeket ezen keresztül átadjuk: programunkban így megjelenik a hátrányos helyzetű csoportokkal szembeni érzékenyítés, a szociális munka, az élethosszig tartó tanulás, és a vállalkozózó kedv. A projekt menedzsmentje és a bevont önkéntesek a demokrácia jegyében, egymást partnerként kezelve, egy csapatként dolgozik majd együtt a cél megvalósításáért. A projekt 2014. április 1 és 2015. március 31 között, a NEA finanszírozásával  valósul meg.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>