A projekt céljai

Magyarország Kormánya 2010 óta folyamatosan hozott és hoz olyan intézkedéseket, amelyek elősegítik a gyermeket vállaló családok anyagi helyzetének javulását, növelve ezáltal a gyermekvállalás biztonságát. Mindezek mellett szükséges a lelki-szellemi tényezőkkel, szociálpszichológiai folyamatokkal, kapcsolati kérdésekkel, konfliktushelyzetek megoldásával és hasonló, a materiális kérdéseken túlmutató problémák és helyzetek megoldásával is foglalkozni. Fontos kiemelni, hogy a prevenció hatékonyabb, hosszú távon eredményesebb és az eredmény kihatása szélesebb körű, mint a krízishelyzet oldása, a konkrét problémakezelés.

A projekt megvalósítása során az alábbi pozitív változásokat várjuk:

–         szocializációs előnyök;

–         beilleszkedés segítése;

–         tolerancia, elfogadás erősödése, másság elfogadása;

–         egymástól való tanulás képessége, igénye;

–         a pozitív példa húzó ereje, motiváció, kitörés;

–         kommunikációs és szociális készségek fejlődése, ennek multiplikáló hatása;

–         önálló munkavégzés, a tanulás képességének elsajátítása, self-help, a saját eredmények, fejlődésekben való érdekeltség kialakulása;

–         munkafegyelem javulása, eredmények pozitív irányú változása.               

Módszerek

A projekt keretében több módszerrel kívánjuk elérni a céljainkat: egyéni és kiscsoportos tanácsadások- nagycsoportos foglalkozások, életmód táborok és közösségi rendezvények megvalósításával. Célunk az, hogy minél szélesebb körben elérjük a megye lakosságát.

Projektünk egyik innovatív eleme, hogy folyamatosan biztosítjuk célcsoportunk számára az egyéni esetkezelés lehetőségét, teljes munkaidős mentor foglalkoztatásával. A projektelemek időbeli ütemezése nagyrészt annak figyelembe vételével történt meg, hogy a résztvevők- függetlenül attól, hogy a projekt mely szakaszában kerültek bevonásra- egyenlő esélyekkel férjenek hozzá szolgáltatásainkhoz. A mentorral való konzultációt követően a mentor több programelembe is közvetítheti a résztvevőket. Amennyiben a fejlődést több tevékenység teljesítésével lehet garantálni, a bevontaknak akár a projekt teljes időtartalma alatt minden programelembe biztosítjuk a belépés lehetőségét. Amennyiben szükséges, egy bevont személy tehát több foglalkozáson is részt vehet majd, ugyanakkor biztosított a jogi és a pszichológusi tanácsadás is, tehát egy-egy személy komplex szolgáltatásrendszerből választhatja ki a számára megfelelő segítségnyújtási formát.

A projekt során megvalósuló szolgáltatások, fejlesztések a következők:

  • mentorálás,
  • egyéni tanácsadások (jogi és pszichológiai tanácsadás),
  • prevenciós előadások – drog, alkohol, szexuális, áldozattá és elkövetővé válás megelőzése,
  • életmód tábor,
  • közösségi rendezvények,
  • életmód- és álláskeresési tanácsadások és közösségi rendezvények a családi közösségek mindennapjainak támogatásáért,
  • kompetenciafejlesztő tréningek az egyén fejlesztéséért (személyiségfejlesztő és önismereti-, motivációs és csapatépítő-, konfliktuskezelési tréning és gyakorlatorientált készségfejlesztés)
  • pénzügyi tudatosság fejlesztése, válságkezelés.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Skip to content