Szertelen Egyesület „Együtt írjuk át – lehetőség egy teljesebb családi életre” EFOP-1.2.1-15-2016-00055

Kétség sem fér hozzá, hogy a család és az otthon az, amely által az emberi társadalom   legnagyobb erényei születnek, erősödnek és táplálkoznak.

Winston Churchill logo

A PROJEKTÜNK CÉLJAI

A főpályázó a Szertelen Egyesület, melynek működési területe az Észak- alföldi régió, Hajdú- Bihar megye. A 2017. március elsején indult, 24 hónapos projekt célja kettős irányba mutat, célcsoportjai: – egyrészt a fiatalokra, családokra és a családanyákra, a nőkre, családapákra, férfiakra fókuszál: a családalapítás előtt álló fiatalokra éppúgy, mint a gyermekeket nevelő szülőre és az idős korosztályra, a nagyszülőkre; – különös figyelmet fordít és bevonja az állami gondoskodásban élő fiatalokat és az őket nevelő nevelőszülőket; – párkapcsolati, házassági és egyéb családi ügyekben tanácsadást, segítségnyújtást igénylő személyek; – másik célcsoportja speciális, ők az EMMI Debreceni Javítóintézetének növendékei, akik előzetes vagy letöltendő fogvatartásukat töltik különböző bűncselekmények elkövetése miatt, és fenyegeti őket az áldozattá, vagy (újbóli) elkövetővé válás.

A projekt közvetlen célja minimum 840 fő bevonása a 24 hónapos projekt során megvalósítandó szolgáltatásokba. Fejlesztéseink kitérnek a családokra, a szülőkre, a hátrányos helyzetben lévő nőkre és gyermekeikre, az idősebb- elmagányosodási problémákkal küzdő- korosztályra, és ezen célcsoporttal foglalkozó szervezetek együttműködésének kialakítására, megerősítésére. A projekt célja a családok és benne az egyének mentális állapotának javítása a kiegyensúlyozott családi élet kialakítása érdekében. A fejlesztések megvalósítását követően kevesebb tartós konfliktus lesz a bevont családokon belül. Így segíthető elő a családok és azon belül az egyének életkilátásainak javulása, mely kihathat a gyermekvállalásra is. A családon belüli konfliktushelyzetek kezelése és egy olyan sokrétű fejlesztés megvalósítása, melynek során a családok tagjai megoldási helyzeteket találhatnak, ezeket el is sajátíthatják, majd pedig hatékonyan alkalmazhatják a mindennapi életükbe, megelőzve ezzel a válást, a családok felbomlását, az elszegényedést és a kilátástalanságot. A közösségi programok lehetővé teszik a „hasonló cipőben járó” emberek egymásra találását, ezáltal erősödik a helyi összefogás, új közösségek alakulnak ki. A programok során résztvevő csoporttagok közel kerülnek egymáshoz és hosszú távon is működtetik a foglalkozások alatt kialakított közösséget. Projektünk kifejezett célja a család egységének fenntartása, a csonka családok kialakulásának megakadályozása, a családon belüli konfliktusok feloldása, a konfliktuskezelési technikák átadása, a gyermekvállalási kedv növelése, a helyi szervezetek és munkáltatók érzékenyítése, együttműködése a célcsoport életének pozitív irányba történő fejlődése érdekében. A kialakított tevékenységek együttesen magukba foglalják a családi, szülői, életvezetési és egészségfejlesztési, valamint mentális egészséggel összefüggő támogató szolgáltatásokat, és a foglalkoztatást, elhelyezkedést segítő személyre szabott tréningeket. Családbarát jellegű kezdeményezések, programok szervezésével, támogató és tanácsadó szolgáltatások, valamint képzések, csoportfoglalkozások útján erősítjük a helyi közösségek tagjai közötti összefogást, a családok közötti szolidaritást, a harmonikus családi élet, a gyermekvállalás és a gyermeknevelés fontosságának tudatosítását.

A PROJEKT HATÁSA

– szocializációs előnyök;

– beilleszkedés segítése;

– tolerancia, elfogadás erősödése, másság elfogadása;

– egymástól való tanulás képessége, igénye; – a pozitív példa húzó ereje, motiváció, kitörés;

– kommunikációs és szociális készségek fejlődése, ennek multiplikáló hatása;

– önálló munkavégzés, a tanulás képességének elsajátítása, self-help, a saját eredmények, fejlődésekben való érdekeltség kialakulása terén.

A projekt keretében több módszerrel kívánjuk elérni a céljainkat:

– egyéni és kiscsoportos tanácsadások nagycsoportos foglalkozások,

– életmód táborok és közösségi rendezvények megvalósításával, emellett

– folyamatosan biztosítjuk célcsoportunk számára az egyéni esetkezelés lehetőségét, teljes munkaidős mentor bevonásával

MIBEN TUDUNK SEGÍTENI?

– A családalapítás előtt álló fiatalok és fiatal szülők felkészítése a családi életre

– Gyermekneveléssel, gondozással kapcsolatos tanácsadás, képzések, csoportfoglalkozások lebonyolítása

– Kapcsolati erőszak áldozatává és elkövetőjévé válás megelőzését szolgáló programok, egyéni és/vagy csoportos foglalkozások, tanácsadás

– Sajátos vagy nehéz helyzetben lévő családokat segítő programok, tanácsadás, csoportfoglalkozások, tréningek lebonyolítása

– Jogász és pszichológus szakember segítéségvel megoldható problémák kezelése

A PROJEKTBEN MEGVALÓSULÓ SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK: TEVÉKENYSÉGEINK

KLUBFOGLALKOZÁSOK Szülőakadémia: klubfoglalkozás gyermeket nevelő szülők számára, témái: életvezetés, prevenció (szexuális, drog, dohányzás), családi életre nevelés, felvilágosítás, gyereknevelés. Életfa Idősek Klubja: generációk együttműködésének elősegítése, nagyszülői szerepek megerősítése, számítógépes ismeretek átadása, áldozatvédelem. Új Nemzedék Klub: fiatalokhoz szóló témák, melyek biztosítják a tudásbővítést, önismeret fejlesztést olyan keretek között, mely a 15-17 éves korosztály számára is elfogadható: elkülönítetten a szülőktől, mégis biztonságos, ellenőrzött keretek között gyűlhetnek össze, beszélgethetnek, játszhatnak, ismerkedhetnek, prevenciós előadásokat hallhatnak. Álláskereső Klub: munkaerő-piaci szempontból érintett személyek bevonása, a résztvevők elsajátíthatják az álláskeresési technikákat, megtanulnak összeállítani egy fényképes önéletrajzot és motivációs levelet írnak.

TANÁCSADÁSOK: Jogi tanácsadás: egyéni jogi problémák kezelése. Család, családon belüli erőszak, jogszabályok ismertetése, munkajogi problémák, polgári, vagy büntetőjog kezelése, kétheti rendeszerességgel. Pszichológiai tanácsadás: egyéni-csoportos pszichológiai problémáinak kezelése, pl.: család, családon belüli erőszak, traumák feldolgozása, illetve egyéb jellegű problémák, kétheti rendszerességgel. Egyéni tanácsadás, szociális esetkezelés: a projekt során biztosított szolgáltatás, melyet a mentor nyújt: egyéni problémák kezelése, életvezetési tanácsadás, szociális és egyéb jellegű esetvezetés.

KOMPETENCIAFEJLESZTŐ TRÉNINGEK AZ EGYÉN FEJLESZTÉSÉÉRT Pénzügyi tudatosság fejlesztése

Személyiségfejlesztő és önismereti tréning

Motivációs és csapatépítő tréning Konfliktuskezelési tréning

Kommunikációs tréning

Élménypedagógiai tréning

EGYÉB: Közösség kis-, és nagyrendezvények

SZOLGÁLTATÁSAINK ÖNKÉNTESEN ÉS TÉRÍTÉSMENTESEN VEHETŐK IGÉNYBE!

ELÉRHETŐSÉG, NYITVATARTÁS ÜGYFÉLFOGADÁSI IDŐ:

H-CS 8:30-16 ÓRA P 8:30-12 ÓRA HELYSZÍN: 4025 DEBRECEN, SZÉCHÉNYI UTCA 8. II. E. 9. IRODA

HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/SZERTELENVEDOHALO/

WWW.SZERTELEN.HU

TEL: +36-70/674-45-21 E-MAIL: REBECKA01@GMAIL.COM

KAPCSOLATTARTÓ: KISS-ÁDÁM REBEKA, szakmai vezető

MEGVALÓSÍTÁSI IDŐSZAK: 2017.03.01-2019.03.01.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Skip to content