A sóvárgás megjelenése egy fogvatartott függő rajzaiban

Szervezetünk több alkalommal dolgozott fiatalkorú bűnelkövetőkkel, legutóbb a tavaly februárban lezáult Svájci Hozzájáruláson keresztül finanszírozott „Falakon túl” című projektben. 

Marton Krisztiina addiktológus -egyesületünk tagja-osztotta meg velünk tapasztalatait a témáról az alábbi írásban.

Egy drogfüggő, ha bekerül a büntetés végrehajtás intézményrendszerébe két dolgot tehet: felvállalja függőségét és kérheti magát külön számukra fenntartott körletbe, drog prevenciós programba, már ha van ilyen az adott intézményben, vagy szert vált, és éli tovább a függőségét a börtönben beszerezhető szereknek megfelelően. Az ugyanis csak illúzió, hogy ha egy függő letöltendő ítéletét kezdi meg, megszakad a drogkarrierje, mint ahogy a drogmentes börtön képe is az. Kényszeres droghasználóknál Wurmser (1974) írta le először a sóvárgás megjelenését, mint súlyos érzelmi zavart, mely megelőzi, illetve együtt jár a használattal. És ez a csillapíthatatlan vágy, jelentős szerepet játszik a függőség fennmaradásában, ezért kell megérteni, vizsgálni. Nehéz leírni, alátámasztani adatokkal, elmagyarázni egy ilyen intenzív élményt, azt át nem élő normális emberek számára. A rajz, mint kifejező eszköz képes arra, hogy megjelenítse azt a belső világot, melyet egy sóvárgó ember érez. A börtön nem az a hely, ahol fel lehet vállalni a gyengeséget, mély érzéseket, nem lehet beszélni kínzó vágyakról, mert még kiszolgáltatottabbá tesz. És még kevésbé lehet sorstársakat, hasonló élményeket átélőket találni, akikkel meg lehetne osztani az élményt, segítve ezzel a feldolgozást, megértést. Viszont felszínre tör, keresi önmaga kifejezését akár egy rajzban is, melynek terápiás hatása is lehet, így kommunikálva ki a rejtett tartalmakat.

Az alábbi tollal készített rajzokat egy több éves ítéletét töltő, heroin függő fiatal készítette, amiben az idő múlásának nehézsége, és a bukott angyal a fő gondolati séma. Az idő szimbolikusan megjelenik az óraszerkezetekben, lassan pergő homokóra formájában. Egy heroin függőnek használata idején alapjában véve más az idő érzéke, mint egy nem használónak, hisz ő rövid idő intervallumokban, belövéstől belövésig él, pár óra hosszára korlátozódik számára a felfogható és átélhető idő. Nagyobb perspektívákat, hónapokat, éveket képtelen látni maga előtt, nem tudja magát elhelyezni egy 24 órás dimenzióban. Ez a hirtelen évekre kitágult dimenzió félelemmel tölti el, és központi gondolatait is leköti: a képen látható fej agyának helyén a börtön rácsok sorakoznak, ami a szabadság-idő időtlenségének legfőbb gátja. A mák gubó egyértelmű szimbólum, a vágyott szer után, amiből egy sárkány, és az egész pipáló fej is kibontakozik, tehát önmagát jeleníti meg, függő identitása határozza meg saját személyiségét. A kép alsó sarkában megbújó bukott angyal első nézésre talán jelentéktelen mellékszereplőnek látszik ebben a kavalkádban, ám számomra a figura test tartása, jelentése mégis a kiutat, a belső munkát, a megbánást jelképezi. A megbánás az életút átgondolását hozhatja magával, esélyt adva arra, hogy másképp cselekedjen a jövőben, és felismerje önmagában a minden emberben lakozó isteni ént, ami nem pusztulásra van kárhoztatva.

Első rajz:

1

Második rajz:

2

A rajz tele van az anyag utáni sóvárgás direkt szimbólumaival: a mák, a gomba, mind olyan növények melynek főzeteik hatására más dimenzióba lehet eljutni, megszűnik a realitás, kilép a lélek a testből-jelzi ezt a rajzon a szív görbe is, ami egy arc homlokában végződik, vagy abból indul ki. A pipáló szörny alak, a gonosz bohóc arc találóan jeleníti meg azokat a félelmetes figurákat amik a képzelet világában –akár egy rossz trip hatására- fogvatartanak, beleívódnak a gondolatokban és nem lehet tudni hogy engednek e valaha szorításukból. Az idő lassú pergése, itt is megjelenik a végtelenség és a homokóra formájában.

A képeket rajzoló srác, miután szabadult, nem tudott démonaival megküzdeni, jó pár hónap anyagozás után jelenleg egy drogterápiás intézetben van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük