A falakon túl

A Szertelen Egyesület által megvalósított projekt a Svájci Hozzájáruláson keresztül a Svájci Állam társfinanszírozásával valósul meg a Debreceni Javítóintézetben. A projekt célja, hogy a szenvedélybetegek kezelésében jól ismert és hatékony módszert, a “Minnesota Modellt” adaptálja, rászabja erre a speciális célcsoportra a fiatalkorú bűnelkövetők javítóintézetében, egy 12 hónapos terápiás benti szakaszban. A projekt fő tevékenységét tekintve lényegében az EEMI Debreceni Javító Intézetében zajlik, ám túlmutat azon, és hosszú távú életmódprogramot kínál a fiataloknak. Elsősorban a csoportmunkára építünk, mert szenvedélybetegek terápiájában a tagadás és a hárítás falának áttörése, csakis csoportban átélhető élmény által törik meg, amikor a függő saját viselkedését felismeri a másikban,egymás szemében-tükrében meglátva. Börtönökben lezajlott kutatások kimutatták,hogy a börtönszemélyzet és a fogvatartottak viszonya merőben más, mint amit egy kívülről bevont harmadik segítői fél tud kialakítani. Kiemelkedően fontosnak tartjuk a bizalmi légkör kialakítását, a közösen átélt csoportélményeket melyek egy olyan elfogadó légkörben hatnak, ahol lehullhatnak az álarcok, és az önmagukra irányított figyelem fényében beindulhatnak a változáshoz szükséges erőforrások.
A projekt időszak alatt-12 hónap-két csoport fut párhuzamosan: egy azokkal a szerfogyasztókkal akik előzetes letartóztatásban vannak: bennük még nagyon élénken él a kinti anyaghasználat emléke, erős a sóvárgás, tele vannak félelemmel és szorongással, kétségbeeséssel az új helyzettől.Szigorúbb keretek jellemzők rájuk, mint ítélettel rendelkező társaikra, így a külvilágtól nagyon elszigetelve, egy ingerszegény környezetbe kerülve a csoport egyfajta kapaszkodót tudna nyújtani nekik, mind a betegségükkel(függőség) mind pedig az elizolálódásukkal szemben.
A másik csoport azoknak a szenvedélybeteg fiatal fogvatartottaknak indulna,akik már ítélettel rendelkeznek, javító-nevelő státuszban vannak. Ők azok, akik már rövidebb ideig ki is mehetnek az intézményből, így velük már kinti programot is tudunk tervezni.Az intézet részéről igény mutatkozott arra, hogy megtanítsuk józanul rekreálódni, feltöltődni a fiatalokat, így ezzel a csoporttal szabadidős, sport és kulturális tevékenységet is tervezünk.
A támogatás összege: 8 277 440 HUFsvájc

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>